Renovated Restaurant in Matala

Date May 2019
Location Matala, Crete
Category Interior Design, Restaurant

Ανακαίνιση χώρου εστίασης στα Μάταλα.

Η μελέτη αφορά επέμβαση σε υφιστάμενο κτίριο ξενοδοχείου και συγκεκριμένα στον χώρο εστίασης . Το κτίσμα που μελετάται εντοπίζεται στην απόληξη της πεδιάδας της Μεσαράς προς τη θάλασσα του Λιβυκού, Νότια της Κρήτης. Πρόκειται για μία από τις πρώτες ξενοδοχειακές μονάδες στα Μάταλα (Μatala Bay Hotel) με δυνατότητα φιλοξενίας 150 ατόμων.

Στόχος της μελέτης ήταν ο νέος χώρος να ανταποκρίνεται στο υψηλό επίπεδο ποιότητας φαγητού που προσφέρεται από τους ντόπιους καθώς και στο πνεύμα χαλάρωσης που απορρέει από την ζωή στα Μάταλα. Για το λόγο αυτό ο χώρος παρασκευής φαγητού και οι μπουφέδες ενοποιούνται αρμονικά δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται στον χώρο μιας κρητικής κουζίνας. Εντοιχισμένα ντουλάπια, πήλινα κιούπια και ξύλινες συνθέσεις ενισχύουν την αίσθηση του οικείου, μη τυποποιημένου χώρου. Ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων προσανατολίζεται προς τον διαμορφωμένο χώρο της κολυμβητικής δεξαμενής και γίνεται ένα με αυτόν μεταφέροντας την υπαίθρια εμπειρία στο εσωτερικό. Στην οροφή τοποθετείται μια σύνθεση από κρητικό καλάμι και ξύλινα δοκάρια ενώ στον τυφλό εσωτερικό τοίχο διαμορφώνεται μικρός κήπος ως συνέχεια της εξωτερικής φύτευσης. Πλαίσια από σχοινί διαχωρίζουν νοητά τις επιμέρους περιοχές χωρίς να αποκλείουν την οπτική επαφή. Ταυτόχρονα το bar συμμετέχει λειτουργικά στην ενοποίηση του χώρου εστίασης με τον υπαίθριο χώρο. Γεωμετρικά μοτίβα επιλέγονται τόσο στα κεραμικά πλακάκια (bar) όσο και στα υφάσματα που διακοσμούν το χώρο.